X

Biografie

Irene op haar trouwdag, zij was toen 30 jaar

* 1960     IRENE PETRONELLA BITTER     † 2011

 

Last update 30 november 2012                                                                                  Fred is:

 
     
 

  13 maart 2011

13 maart 2012

 
     
 

KLIK HIER als je wilt reageren op de Biografie van Irene

 

Irene nog maar een paar dagen oud

BM2   Irene is op 9 augustus 1960 geboren in de Emmakliniek te Utrecht,

           en kreeg als doopnamen:    IRENE PETRONELLA

Emmakliniek - klik hier voor een vergroting van de foto
 

         

          Geboortekaartje

          klik voor een vergroting op de foto

 

 

 

^top

BM1
   
   
   
 

   Vader, moeder en toen nog "broertje" van Irene

Pa Bitter

   †  HENDRIKUS JOHANNES MARINUS (HENK) BITTER  

Ma Bitter

  †  JOHANNA MARIA (RIET) BITTER - DE MEIJ  

"broertje" Freddie

           FRANSISCUS FREDERIKUS (FRED) BITTER

   
 ^top  
 
   
 

 

 

Gemeentevlag Utrecht

 

 

 

Gemeentevlag Breukelen

 

 

 

 
 
 

          Irene woonde achtereenvolgens in:

 

          1960 - 1967 Havikstraat 14 bis te Utrecht

          1967 - 1972 Laan van Vollenhoven F 81 te Zeist

 

Doordat het thuis tussen Irene en haar moeder niet goed (meer) ging besloot Fred haar uit huis te halen en heeft Irene 2 jaar bij Fred in huis gewoond van:

          1973 - 1974 Johannes Poststraat te Breukelen

          1975 - 1976 Reigersbek 106 Nieuwegein

 

Na 2 jaar uit huis te zijn geweest keerde Irene weer terug bij haar moeder in Zeist.

          1977 - 1979 Laan van Vollenhoven te Zeist

 

Na nog 2 jaar bij haar moeder te hebben gewoond had Irene inmiddels dikke verkering met "haar" John, waarmee ze in 1979 is gaan samenwonen. John heeft Irene (zoals bekend) altijd op een ongekende en respect afdwingende wijze verzorgd en Irene nog voor geen minuut aan haar lot overgelaten!

          1979 - 1980 Nachtegaalstraat te Utrecht

          1980 - 1999 Couwenhoven 7409 Zeist

          1999 - 2011 Heideweg 2 te Zeist (in inmiddels: Verpleeghotel Bovenwegen)

 

 ^top
 

 

 

Gemeentevlag Zeist

 

 

 

Gemeentevlag Nieuwegein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          De schooltijd van Irene:

 

          1966 - 1967 Mariaschool (lager onderwijs) te Utrecht

          1967 - 1971 Burg. Patijnlaanschool (lager onderwijs) te Zeist

          1971 - 1973 Rijksscholengemeenschap Schoonoord (MAVO 4) te Zeist

          1974 - 1976 Koninging Julianaschool (MAVO 4) te Utrecht

          1976 - 1977 Instituut Schoevers (receptioniste-informatrice) te Utrecht

 

          1979 - 1980 S.N.A.V.P (Praktijkdiploma Boekhouden)

 

Foto Mariaschool

?

Foto Burg. Patijnlaanschool

?

Foto RSG Schoonoord

?

Koningin Julianaschool Utrecht

       
 ^top      
 

 

Hotel-Restaurant de Biltsche Hoek

 
 
 
 

         Werkgevers en functies van Irene:

 

         1977 - 1978 H.B.C. (Karwei) te Utrecht als receptioniste

         1978 - 1979 Restaurant de Biltsche Hoek te De Bilt als serveerster

         1979 - 1987 K.N.A.U. te Utrecht als receptioniste

         1987 - 1992 B.N.M.O. te Doorn als receptioniste

 

 ^top

 

Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie

Bond Nederlandse Militaire Oorlogsinvaliden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irene op haar scootmobiel, klik voor een vergroting op de foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Irene en Multiple Sclerose (MS)

 

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

 

Bij Irene werd op 21 jarige leeftijd MS geconstateerd in het Zeister Ziekenhuis te Zeist. Zij was daar onder behandeling van dr. Blom, waar zij al vrij snel geen enkel vertrouwen meer in had. Irene stapte daarom al snel over naar een andere specialist, dr. van Walbeek in het O.L.V.G. in Amsterdam.

 

De 1e drie jaar heeft Irene niet of nauwelijks hinder ondervonden van MS maar al snel hierna diende zich de 1e serieuze klachten aan en was het verbluffend om te zien hoe Irene steeds weer een nieuwe drempel moest  (en zag te) overwinnen.

 

Naarmate het lopen moeilijker werd, kwam al snel de 1e drempel, het nodig hebben van een wandelstok, gevolgd door een  rolstoel voor als Irene wat grotere afstanden wilde of moest afleggen. Uiteindelijk resulteerde dit zich in het continu gebruik van de rolstoel. Ook in huis moesten allerlei (bouwkundige) aanpassingen worden aangebracht, zoals een aangepast toilet, badkamer, een sta op stoel, intercomsysteem, elektrische deuropener, tillift en een hoog-laagbed.

 

Ook beschikte Irene in die jaren over een scootmobiel en een brommobiel waar zij heel wat km's mee afgescheurd heeft. Vanaf 2003 had Irene een elektrisch rolstoel die, doordat ze dat zelf niet meer kon altijd door John of een andere begeleider gereden moest worden.

 

In 1991 kwam voor Irene een behoorlijk forse tegenslag doordat zij de 1e Pretnisonkuur kreeg en hiervoor 5 dagen werd opgenomen in het O.L.V.G. te Amsterdam. Hierdoor trok ze voor haarzelf de conclusie dat ze het van zichzelf verloren had. 

Hierna volgde de Pretnison kuren zich snel op en werd zij hiervoor ook in 1993, 1995 (2 maal), 1997, 1998 in het O.L.V.G. opgenomen. Voor de laatste kuur lag ze in 2000 in het Zeister ziekenhuis.

 

Doordat de MS steeds verder toesloeg en de verzorging van Irene steeds zwaarder en complexer werd, was dit thuis niet meer uitvoerbaar. Hierdoor werd Irene in 1999 opgenomen in het toenmalige verpleeg- en reactiveringshuis Bovenwegen te Zeist.

Tot 2004 was Irene nog wel de weekeinden thuis, maar vanaf 2004 verbleef Irene voor de verzorging die zij nodig had permanent in Bovenwegen.

 

Al eerder werd bij Irene (2001) een catheter geplaatst omdat ze de controle over haar blaas volledig kwijt was geraakt. Door dat ook het doorslikken van vast voedsel steeds moeilijker werd ging Irene zich steeds vaker verslikken. Om te voorkomen dat dit uiteindelijk een longonsteking tot gevolg zou hebben, werd in (2003) ook een zgn P.E.G. catheter geplaatst. Vanaf die tijd kreeg Irene hiermee de belangrijkste voeding toegediend.

Naast deze voeding heeft Irene toch nog wel een aantal jaren (alhoewel de hoeveelheid steeds minder werd) vast voedsel gegeten en allerlei sapjes die zij lekker vond gedronken. Yohgo-Yohgo behoorde tot haar favoriete drankjes.

 

In 2007 heeft Irene ook nog in het Anthonius ziekenhuis gelegen voor het "klieven" van haar hamstrings. De benen van een Irene waren (zijn) in de loop der jaren zo vergroeid dat door de stand van haar benen het              (b.v. tijdelijk) moeten zitten in een niet voor Irene aangepaste (rol-)stoel niet meer meer mogelijk was.

 

Naarmate de jaren vorderde kon Irene steeds minder zelf doen en werd ze geheel afhankelijk van verpleegkundigen en verzorgenden en kon ze (als ze daar bij geholpen werd) alleen nog maar een sigaret roken.

Ook haar spraakvermogen werd in de loop der jaren steeds minder en uiteindelijk kon ze geen gesprek meer voeren.

 

Vanaf 2009 ging het steeds verder bergafwaarts en kreeg Irene nog 2 maal een scepsis, waardoor zij (tijdelijk) in het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein en het  Diaconessen ziekenhuis in Utrecht werd opgenomen.

 

Ondanks dat de MS steeds verder toesloeg heeft Irene haar ziekte moedig gedragen en is het onvoorstelbaar dat ze steeds nieuwe bronnen van moed, wilskracht, en optimisme wist aan te boren.

 

Vooral de laatste jaren was het verbazingwekkend om te zien, dat ondanks het al slecht met Irene was gesteld, het toch nog steeds slechter kon. Op 13 maart 2011, rond 18.00 uur kwam uiteindelijk een eind aan haar leven en is Irene op 50 jarige leeftijd in Verpleeghotel Bovenwegen te Zeist overleden.

 

Op zaterdag 19 maart 2011 vond, onder grote belangstelling, de crematieplechtigheid plaats in crematorium Den en Rust te Bilthoven.

 

 ^top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irene in haar brommobiel, klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Verliefd

Irene heeft het in haar tienertijd rustig aan gedaan met vriendjes. Maar voor ze in 1977 "haar" John ontmoette en verliefd werd had ze in een periode van 2 jaar daarvoor ook nog "verkering" met een "andere" John. Daar deze John nogal erg bezitterig was en dit  Irene erg benauwde heeft zij die relatie uiteindelijk beeindigd.

Dit werd haar niet in dank afgenomen en deze meneer vond het noodzakelijk om Irene te gaan stalken en te bedreigen. Toen dit weer eens een keer vreselijk uit de hand liep en Irene doodsangsten uitstond, is Fred een keer midden in de nacht vanuit Nieuwegein naar Zeist geraced om hem een lesje te leren. Op dat moment hield hij zich op in de kelder van de flat waar Irene woonde en had hij weer allerlei bedreigingen naar Irene geuit.

Wellicht gelukkig voor hem, werd hij niet (meer) in de kelder aangetroffen.

 
 ^top
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Verloofd

 

 

Tijdens een vakantie in Rosenheim (Duitsland) waren Irene en John op familiebezoek bij Ome Theo (een broer van Ma Bitter), Tante Louise en hun kinderen. Tijdens die vakantie hebben zij zich op 25 juni 1978 verloofd.

Eenmaal terug in Nederland werd op 15 juli 1978, in aanwezigheid van veel vrienden, hun verlovingsfeestje uitgebreid gevierd op de Laan van Vollenhove te Zeist .

 
 ^top
 

 

 

 

 

Trouwdag Irene en John, 9 augustus 1990

 

 

Trouwdag Irene en John, 9 augustus 1990

 

 
 
 

        Getrouwd

 

        De liefde, genegenheid, warmte, verbondenheid en chemie, die tot de laatste dag

        tussen Irene en John bestond, werd met een huwelijk bekroond op Irene haar 30e

        verjaardag. De huwelijksplechtigheid vond plaats op 9 augustus 1990 in Slot Zeist 

        te Zeist, waarbij Fred en Erna aanwezig waren en als getuigen optraden.

        Irene kon toen nog zelfstandig de trappen van Slot Zeist oplopen.

 

        Het huwelijksfeest werd op 11 augustus, wat Irene toen nog niet wist,

        uitgebreid gevierd op de Betuwe in Utrecht, waar Fred en Erna toen woonden.
        Voor de aanwezige genodigden op dit feestje, die dachten dat alleen Irene haar
        verjaardag werd gevierd was het een complete verrassing dat John en Irene
        (ook) in het in het huwelijk waren getreden.
 
 
 ^top
 

Trouwdag Irene en John, 9 augustus 1990

 

 

Trouwdag Irene en John, 9 augustus 1990

 

 

 

 

 

Op dit tropische eiland zijn ze nooit geweest volgens mij..

 

 

 

 

 
 
 

        Vakanties

 

        Alhoewel het in de loop der jaren steeds moeilijker werd natuurlijk, heeft Irene

        samen met haar John, maar ook wel met Fred en Erna of met anderen van een

 redelijk groot aantal vakanties genoten. Onderstaand een bloemlezing van deze

        vakanties:
 
  1978: Rosenheim Duitsland (verloving)   1988: Ibiza (met Erna en Fred)
  1980: Lommerbergen, Reuver   1989: Londen (met Erna en Fred)
  1982 Torremolinos (Irene en tante Lenie)   1990: Nederland (met Erna en Fred)
  1983 Lloret de Mar (met Joop en Ini)   1991: Malta (met Erna en Fred)
  1984: Maastricht   1992: Tenerife, Playa D'americas
  1985: Duitsland (met Erna, Fred, Wil en Kees)   1993: Rosenheim, Duitsland
  1986: Maastricht   1994: Mallorca
  1987: Parijs (met Erna en Fred)   1995-2001: Hotel Golf Trinidad, Roquetas de Mar, Spanje
 
        Van 2002 tot 2006 en van 2008 - 2010 verbleven Irene en John steeds opnieuw in:
        Hotel Mar Y Sol, Los Cristianos, Tenerife.
        Dit hotel is een volledig rolstoeltoegankelijke accommodatie; met in alle kamers een
        inrijdbare douchehoek en zijn er desgewenst zorg of hulpmiddelen in het hotel
        beschikbaar.
 
 ^top
 

 

 

 

 

Op dit tropische eiland zijn ze nooit geweest volgens mij..

 

Hartelijk dank voor het bezoek aan deze site en dat je de biografie van Irene hebt willen lezen.

 

© Fred Bitter / John Rebergen

godaddy statistics

View My Stats